Zoeken

Expertpanel

Blijf op de hoogte

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle updates!

Chemie pleit voor ondersteuning van omzetten biomassa in chemicaliën

Chemie pleit voor ondersteuning van omzetten biomassa in chemicaliën

De chemische industrie pleit voor financiële ondersteuning van het omzetten van biomassa in chemicaliën. Daarmee wordt het speelveld van het stimuleren van duurzame energie gelijk getrokken. Dat zeggen voorzitter Eric Hoogenboom en directeur Colette Alma van de Vereniging van de Nederlandse Chemische Industrie (VNCI) in het Financieele Dagblad.

Beiden spraken begin december minister Kamp van Economische Zaken hierover. De twee vinden dat met de SDE+ de overschakeling van fossiele op duurzame energie wordt voorgetrokken.  Volgend jaar en in de jaren daarna is jaarlijks voor SDE + 8 miljard euro beschikbaar. Maar de overschakeling op biobased chemie wordt niet gesubsidieerd, zegt Hogenboom. “Dat betekent een ongelijk speelveld. Dat maakt biomassa alleen maar duurder voor ons. We willen een soortgelijke dynamiek voor het productieproces waarin biomassa wordt omgezet in chemicaliën.”

Volgens Alma en Hogenboom drijven de subsidies de prijs van biomassa zodanig op, dat er geen level playing field meer is,. “Overpriced producten raken we niet kwijt, ook al hebben groene producten meerwaarde”, zegt Hogenboom in het FD.

Klimaatakkoord

Na het afsluiten van het Klimaatakkoord in Parijs stelde de VNCI al vast dat investeringen in een duurzamere chemie winst betekent voor de hele Nederlandse economie en samenleving. “De chemie is immers een grootgebruiker van energie en produceert materialen voor vele industriële sectoren waarvan de producten overal om ons heen zijn.”

Maar de branchevereniging opperde wel dat de overheid de chemische industrie dient te ondersteunen in het opzetten van grootschalige demo’s en proeffabrieken om duurzame technologieën marktrijp te maken voor productie op commerciële industriële schaal. Ook op het gebied van innovatie naar het vergroenen van grondstoffen voor de chemie en (chemische) recycling vraagt de VNCI om ondersteunen. Als derde pleit de VNCI voor steun van de overheid voor financiële arrangementen om doorbraken in energiebesparing te kunnen realiseren.

Bron: FD/VNCI

donderdag 24 december 2015  |  0 reactiespermalink

Blijf op de hoogte

Reactie plaatsen

  Houd mij op de hoogte van nieuwe reacties