Zoeken

Expertpanel

Blijf op de hoogte

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle updates!

Shell joint venture maakt goedkoopste bio-ethanol

Shell joint venture maakt goedkoopste bio-ethanol

Uit een vergelijkend onderzoek van Lux Research komt Raizen als goedkoopste producent van tweede generatie bio-ethanol uit de bus. De joint venture van Shell en het Braziliaanse voedingsconcern Cosan komen op een kostprijs uit van 0,57 dollar per liter, terwijl de duurste van zes onderzochte producenten, het Spaanse Abengoa met 1,20 dollar per liter, op meer dan het dubbele uitkomt.

Chemieconcerns Dupont en DSM zitten daar tussen in met 0,85 dollar per liter. Het belangrijkste verschil zit volgens Lux in de kostprijs van de grondstof. Volgens Lux Research bepaalt de grondstofprijs veertig procent van het totaal. De twee goedkoopste producenten, GranBio and Raizen, gebruiken ook de goedkoopste grondstoffen. Suikerriet en bagasse van suikerriet kosten respectievelijk 40 en 38 dollar per ton. Dat terwijl maisstro dat wordt gebruikt door Abengoa en POET-DSM meer dan het dubbele kost, 90 dollar per ton. Tarwestro, gebruikt door Beta Renewables, is ook fors duurder, 75 dollar per ton. 

Schaalgrootte

Opvallend is dat schaalgrootte niet per se goed is voor de prijs. De bouw van Abengoa-fabriek in het Amerikaanse Hugoton kostte maar liefst 500 mijoen dollar, maar ondanks dat is Abengoa de duurste van de zes onderzochte bedrijven.

Bio-ethanol wordt gezien als milieuvriendelijke oplossing en alternatief voor benzine. De uitstoot van CO2 door voertuigen is bij gebruik van bio-ethanol minder dan bij gebruik van benzine. Echter, productie van bio-ethanol kost ook energie en veroorzaakt ook CO2, net zoals de winning van aardolie en de productie van benzine. Uit wetenschappeljk onderzoek blijkt steeds meer dat koolzaad en maïs als biobrandstof nauwelijks een goed alternatief bieden, omdat productie en transport bijna evenveel energie kosten als ze opbrengen. Het onderzoek van Lux Research lijkt te bevestigen dat suikerriet beter scoort. 

dinsdag 1 maart 2016  |  0 reactiespermalink

Blijf op de hoogte

Reactie plaatsen

  Houd mij op de hoogte van nieuwe reacties