Zoeken

Expertpanel

Blijf op de hoogte

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle updates!

Mevrouw Mariska van Dalen

Mevrouw  Mariska van Dalen
  • senior adviseur sustainability bij Tebodin Nederland

Mariska van Dalen, van huis uit bedrijfseconoom met als specialiteit Milieukunde. Een generalist, “die er van houdt”, zoals ze zelf zegt “om zaken zo integraal mogelijk te benaderen”. Van Dalen werkt sinds 2000 als duurzaamheidsexpert bij Tebodin. Een advies- en ingenieursbureau, ooit gestart als steun voor de Nederlandse industrie bij de wederopbouw in 1945, en nu uitgegroeid tot een internationaal toonaangevend bureau.

Ze heeft een duurzame value engineering tool ontwikkeld voor Tebodin. Met deze tool kan Tebodin samen met haar klanten de fabrieken van de toekomst visualiseren en potenties van het project om daaraan bij te dragen concreet maken. Denk aan energie, water en grondstoffen. Zij is er van overtuigd dat we veel kunnen leren van natuurlijke systemen om onze industriële processen slimmer te ontwerpen.

Van Dalen is afgestudeerd op het gebied van milieuverslaglegging bij het Ministerie van VROM. Daar heeft ze ook gewerkt aan milieukosten modellen en milieuprogramma’s. Voordat ze bij Tebodin is gaan werken heeft ze 6 jaar bij de duurzaamste bank ter wereld (Triodos Bank) gewerkt en de onderzoeksafdeling voor duurzame beleggingen opgezet en ontwikkeld.

In haar vrije tijd is ze samen met 4 andere moeders bestuurslid van de Stichting Duurzaam Geleerd om onderwijsprojecten te initiëren met jongeren bij bedrijven. Een resultaat hiervan is het boek Wat doet u voor mijn toekomst dat vorig jaar is uitgegeven. Daarnaast geeft ze gastcolleges op hogescholen op het gebied van Cradle to Cradle en is ze voorzitster van de Cradle to Cradle community in Nederland.

"Mijn toekomstdroom is een wereld waar industrie, wonen en werken een symbiose zijn. Een wereld zonder files, geluidsoverlast en afval."