Zoeken

Expertpanel

Blijf op de hoogte

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle updates!

40% van Nederlanders koopt liever duurzaam voedsel uit Nederland

40% van Nederlanders koopt liever duurzaam voedsel uit Nederland

Ongeveer vier op de tien Nederlanders zegt bewust voedsel te kopen dat in Nederland is geproduceerd. Het is beter voor het milieu en de Nederlandse economie, en men heeft meer vertrouwen in Nederlandse producten. Dat blijkt uit het PBL onderzoek ‘Nederlanders en duurzaam voedsel’.

Het motief om ‘duurzamer’ voedsel te kopen verschilt sterk: soms staat vooral het eigenbelang voorop,  zoals ‘gezonder’, ‘lekkerder’ en ‘goedkoper’. Maar soms vindt men het maatschappelijk belang belangrijker, waaronder ‘beter voor het milieu’, ‘diervriendelijker’ en ‘beter voor de Nederlandse economie’.

Bij het kopen van producten met een milieu- of dierenwelzijnskeurmerk, het kopen van producten uit Nederland, het steunen van duurzame boerenbedrijven, en het vermijden van voedselverspilling speelt vooral het maatschappelijk belang een rol. Het eigenbelang komt vooral naar voren bij de aanschaf van lokale of streekproducten en het eten van voedsel uit een eigen of gemeenschappelijke tuin, waarbij veel mensen verwijzen naar een betere smaak. Voor ‘niet elke dag vlees eten bij de warme maaltijd’ lijkt vaak geen directe reden te zijn. Voor mensen die wél bewust minder vlees eten, gelden gezondheid en diervriendelijkheid als belangrijkste waarden.

Rol overheid

De meeste Nederlanders willen wel vaker bepaalde voedselproducten kopen of bijdragen aan het verduurzamen van het voedselsysteem, maar ervaren belemmeringen om dat daadwerkelijk te doen. Veel Nederlanders zien hierbij een rol weggelegd voor de overheid en verwachten dat deze maatregelen neemt om gedrag te stimuleren dat bijdraagt aan een duurzamer voedselsysteem. Men denkt hierbij vooral aan het geven van voorlichting.

Het gebrek aan bekendheid speelt ook een rol bij de beperkte omvang van voedselproductie voor eigen consumptie – zoals via stadslandbouw en in moestuinen. Maar hier verwachten Nederlanders van de overheid vooral een voorwaardenscheppende rol, bijvoorbeeld door daarvoor (meer) grond ter beschikking te stellen, belastingvoordelen of subsidies te bieden of door minder regels te stellen.

Lees hier het gehele rapport.

Bron: PBL

maandag 11 augustus 2014  |  0 reactiespermalink

Blijf op de hoogte

Reactie plaatsen

  Houd mij op de hoogte van nieuwe reacties