Zoeken

Expertpanel

Blijf op de hoogte

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle updates!

Proef met recyclen van verf

Proef met recyclen van verf

AkzoNobel en partners starten op verschillende plekken in Nederland en België pilotprojecten voor het hergebruik van verf. Hierbij wordt ongebruikte verf ingezameld, gerecycled en via kringloopwinkels en maatschappelijke organisaties beschikbaar gemaakt voor bijvoorbeeld gezinnen in de bijstand, buurthuizen, sportclubs of andere lokale maatschappelijke projecten.

Bijna iedereen heeft wel een paar liter ongebruikte verf in de schuur of kelder staan. De blikken blijven staan om ooit nog eens gebruikt te worden. Om vervolgens na een paar jaar via de afvalbak of het gemeentelijk afvalscheidingsstation in de verbrandingsoven van afvalverwerkers te eindigen.

Met circa 40 procent vertegenwoordigt verf een groot deel van het klein chemisch afval in Nederland. Watergedragen verf (latex- en muurverf) neemt hiervan het grootste volume voor zijn rekening. Een deel is in goede staat en kan nog worden hergebruikt.

De pilotprojecten starten de komende weken en moeten leiden tot een schaalbaar en kostenneutraal bedrijfsmodel. Commerciële doelstellingen worden niet nagestreefd. In deze fase staat hergebruik door directe herverdeling voorop. Uit onderzoek blijkt volgens AkzoNobel dat 70 procent van de charitatieve instellingen die mensen in armoede steunen ‘tweedehands’ verfdonaties goed kunnen inzetten voor individuele projecten. Opwaardering tot een gerecycled eindproduct is een van de verdere ambities, evenals het creëren van werkgelegenheid voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

In tegenstelling tot het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten zijn er op het Europese vasteland nog geen oplossingen om verf op grotere schaal te hergebruiken. Inmiddels wordt in het Verenigd Koninkrijk bijna een half miljoen liter verf per jaar hergebruikt voor goede doelen.

vrijdag 10 maart 2017  |  0 reactiespermalink

Blijf op de hoogte

Reactie plaatsen

  Houd mij op de hoogte van nieuwe reacties