Zoeken

Expertpanel

Blijf op de hoogte

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle updates!

Papierindustrie recyclet meer met nieuwe machine

Papierindustrie recyclet meer met nieuwe machine

Bij de productie van tissue vanuit oud papier blijft grijze drab over als afvalmateriaal (ook wel ontinktingsslib genoemd). Met een nieuwe machine kan ook deze drab worden hergebruikt. Er worden pyrolyse olie en mineralen van gemaakt.

De machine is ontwikkeld door Essity (hygiëne- en gezondheidsbedrijf bekend van onder andere TENA, Libresse, Demak’Up en Temp), technologiebedrijf Alucha en de Universiteit Twente. De pyrolyse machine betekent een doorbraak in het recyclen van productie-afval en zorgt voor 100 procent hergebruik van de grondstoffen en aanzienlijke vermindering van CO2-uitstoot, omdat de pyrolyse olie fossiele brandstoffen vervangt en het slib niet meer over te weg hoeft te worden vervoerd.

Pyrolyse is een vorm van recyclen waarbij puur door opwarming -zonder gebruik van zuurstof- de organische stoffen in het slib worden omgezet in olie. De niet-organische delen worden herbruikbare mineralen. Het slib wordt eerst gedroogd, en vervolgens ingevoerd in de reactor van de machine. In de reactor worden de mineralen gescheiden van de verdampte pyrolyse olie. De mineralen bevatten genoeg calciumcarbonaat om hergebruikt te kunnen worden in de papierindustrie. Het prototype van de machine kan 100 kilo droog slib per uur verwerken. Essity streeft ernaar om de komende twee jaar grotere machines te bouwen die 1500 kilo slib per uur kunnen verwerken voor alle papierfabrieken van het bedrijf.

dinsdag 26 september 2017  |  0 reactiespermalink

Blijf op de hoogte

Reactie plaatsen

  Houd mij op de hoogte van nieuwe reacties