Zoeken

Expertpanel

Blijf op de hoogte

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle updates!

Mooie zonnepanelen voor gebouwde omgeving

Mooie zonnepanelen voor gebouwde omgeving

Met het Dutch Solar Design-gevelelement kan er op een mooie manier zonne-energie worden gewonnen in de gebouwde omgeving.

ECN, printspecialist TS Visuals, architectenbureau UNStudio, ontwerpadviseur Design Innovation Group, gevelbouwer Aldowa en de Hogeschool van Amsterdam hebben samen het Dutch Solar Design-gevelelement (DSD PV-gevel) ontwikkeld. Het duurzame element is een esthetisch verantwoorde toepassing op zonne-energiewinning in de gebouwde omgeving.

John van Roosmalen, senior onderzoeker van ECN legt de uitdaging uit: ‘De zonne-energiemarkt is enorm aan het innoveren. Maar het was nog niet gelukt om ook een mooi element te maken, dat zo optimaal mogelijk in de kleuren, maten en toepassingsvorm van elke omgeving past. Dat is ons met dit gevelelement wel gelukt. Het element kent een goed uiterlijk en ontwerpvrijheid, maar levert nog steeds 80 procent van de energieopbrengst van een standaard zonnepaneel. Ons doel is dat we met deze geïntegreerde oplossing de Nederlandse maakindustrie weer terug op de kaart zetten.’

Voor het geïntegreerde ontwerp van de DSD PV-gevel moesten we een aantal uitdagingen overwinnen” zo legt Van Roosmalen uit. “Allereerst dient er een optimum te worden gevonden tussen de opbrengst van de zonnecellen in combinatie met een aantrekkelijk uiterlijk dat niets meer weg heeft van een traditioneel zonnepaneel. Ten tweede moet de kleurechtheid van de print gedurende de levensduur van de zonnecellen gegarandeerd zijn. We hebben het vermogen van de zonnepanelen weten te optimaliseren naar 80 procent na het toevoegen van de fullcolour print. De eerste testresultaten op een langdurige kleurechtheid van de print zijn veelbelovend.

maandag 2 oktober 2017  |  0 reactiespermalink

Blijf op de hoogte

Reactie plaatsen

  Houd mij op de hoogte van nieuwe reacties