Zoeken

Expertpanel

Blijf op de hoogte

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle updates!

Werken aan een doorbraak van poedercoaten op hout

Werken aan een doorbraak van poedercoaten op hout

Op industriële schaal poedercoaten  vindt vrijwel alleen plaats op metaal, omdat de meeste poederverven pas bij  180 graden smelten en uitharden. DSM Coating Resins, Van Wijhe Verf, Span Finishing en IMS Werkendam werken aan een doorbraak op het gebied van poedercoaten bij lage temperaturen voor mdf en hout. “Poedercoaten levert een enorme milieuwinst op.”

De vier bedrijven hebben de handen ineengeslagen en ontwikkelen in een anderhalf jaar durend subsidieproject samen poedercoatingverven en een productietechnologie die coaten van mdf, hout en  wellicht plastic op 120 graden Celcius mogelijk maakt. Het samenwerkingsproject, waarin ook Hogeschool Windesheim participeert, kwam tot stand op initiatief van het Polymer Science Park en krijgt subsidie via de Polymeren Waardeketen Projecten van het Value Centre van het Dutch Polymer Institute.

180 graden

Poedercoaten kan met de huidige technieken alleen op 160 tot 200 graden.  DSM heeft onlangs een nieuwe technologie ontwikkeld die uitharden op 120 graden mogelijk maakt. Dat was een van de opmaten voor het project. “Het opende ineens de mogelijkheid poedercoaten toe te passen op andere materialen”, zegt Jos Verlaak, new business development manager bij DSM Coating Resins. “Poedercoaten heeft grote voordelen vergeleken met natte verven. Er zit geen oplosmiddel in, je verspilt vrijwel niets en de verf is daardoor relatief goedkoop. Poedercoating is intrinsiek een milieuvriendelijke technologie met een lage carbon footprint.”

Infrarood oven

Voor het poedercoaten van mdf en hout is een speciale gas katalytische infrarood oven nodig, die alleen de oppervlakte van mdf en hout verwarmt, en niet het materiaal zelf, vult Menno Claase, R& D manager bij DSM, aan.  Er ligt in het project een breed spectrum aan onderzoeksvragen voor.  “Hoe breng je bijvoorbeeld het materiaal aan op hout, hoe verwarm je het hout, moet je het snel doen, is voorverwarmen nodig et cetera, het zijn allemaal vragen die we willen gaan beantwoorden. Daarnaast gaat het om het vinden van de geschikte hars en uiteindelijk poederverf voor materialen als mdf en hout: dus om het opleveren van een nieuwe lage temperatuur coating verf.”  Project partners Span Finishing en IMS-Werkendam brengen belangrijke praktische kennis in over onder meer het  (natte) coatingproces op hout en metaal.

Onderdeel van het project is de oplevering van een miniproductielijn, een demonstratielijn die groot genoeg is om er “bijvoorbeeld een keukenkastje of raamkozijn in te kunnen coaten”, aldus Jos Verlaak.  Er ligt over anderhalf jaar niet alleen een concept voor coaten op lage temperatuur op mdf en hout, “maar we kunnen het ook laten zien”, zegt Menno Claase. “Aan het eind van het project willen we aan de timmer- en de meubelindustrie demonstreren dat poedercoating op hout en mdf een goed alternatief is voor natte lak.”

Bron: Polymer Science Park

maandag 19 november 2012  |  1 reactiespermalink

Blijf op de hoogte

Reacties

Is dit poedercoating artikel uit 2011 nog steeds relevant? Ik kwam het volgende recente artikel tegen en vroeg me af welke het nou bij het rechte eind had http://coating.nl/poedercoating/ (veel verschillen namelijk)

reactie door Simone  |  maandag 12 juni 2017 @ 16:25 uur

Reactie plaatsen

  Houd mij op de hoogte van nieuwe reacties