Zoeken

Expertpanel

Blijf op de hoogte

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle updates!

Duurzame technologie maakt drankkoelkasten overbodig

Duurzame technologie maakt drankkoelkasten overbodig

In minder dan 45 seconden dranken koelen: dat is het Europese innovatieproject Rapidcool gelukt. In Nederlandse supermarkten is de zuil bij wijze van proef vanaf oktober te gebruiken. Mede dankzij het Nederlandse onderzoeksbedrijf Re/genT is deze innovatieve koeltechnologie ontwikkeld, waardoor een forse verlaging van het energieverbruik bij het koelen van voorverpakte dranken bij verkooppunten gerealiseerd kan worden.

Gemiddeld verbruiken koelkasten en vriezers in de detailhandel in Europa zo’n 85TWh per jaar, wat gelijk staat aan de energie die nodig is om 20 miljoen huishoudens van elektriciteit te voorzien. Omdat de techniek van Rapidcool blikken en flessen in 45 seconden of minder vanaf kamertemperatuur naar 4°C kan koelen, zorgt dat voor flinke besparingen. Hoewel de bedrijven niet het achterste van hun tong laten zien, komt de zogeheten de V-Tex technologie er op neer de drank op een specifieke manier wordt geschud. Daardoor mengt de drank zich dusdanig, dat niet alleen de buitenste laag, maar ook het midden van de drank snel koelt. Het schudden van de drank leidt overigens niet tot het sissen of overstromen van de drank, zo zeggen de ontwikkelaars.

Dit resulteert in energiebesparingen van wel 80% en hoger vergeleken met de bekende koelapparaten met een open voorzijde en 54% vergeleken met de koelkasten met een glazen deur (gebaseerd op een proef van 200 blikken van 500 ml per dag). De mogelijke besparing van elektriciteitskosten komt neer op € 832 per koelkast per jaar vergeleken met de koelapparaten met een open voorzijde en € 219 per koelkast per jaar vergeleken met de koelkasten met een glazen deur (aangenomen dat de elektriciteitsprijs ligt op 0.20 euro/kWh).

Al eerder probeerden grote bedrijven om een efficiëntere koeltechniek te ontwikkelen, maar de snelle koeltijd van Rapidcool is nog nooit bereikt. Het Rapidcool-concept werd bedacht door het Britse bedrijf Enviro-Cool (UK) Limited, dat hier van de Europese Commissie een subsidiebedrag van € 903,000 voor kreeg. Kelvin Hall, oprichter van Enviro-Cool (UK) Limited zegt: “De subsidie van de EU heeft het mogelijk gemaakt om met Rapidcool de bestaande dure en energieverslindende koelers te laten vervangen. We hebben al interesse vernomen vanuit Azië en Noord-Amerika en nu willen we Europese fabrikanten bewust maken van deze nieuwe technologie.” Ook Michael Jennings, woordvoerder voor de Europese Commissie (EC) op het gebied van onderzoek, innovatie en wetenschap, reageert positief op het product van Rapidcool: “Dit product zal bespaart bedrijven veel geld, is beter voor het milieu en creëert tegelijkertijd ook nog eens banen. De EC heeft beloofd om in het vervolg meer te investeren in projecten die echt een verschil kunnen maken voor de mens.”

Rapidcool heeft inmiddels overeenkomsten gesloten met twee bedrijven met miljarden omzetten uit de drankdistributie en de productie van witgoedapparatuur. Daarnaast hebben ingenieurs van Rapidcool recent een robotarm voor de commerciële uitvoering van het apparaat ontworpen, die het pakken en het afleveren van het blikje geheel automatiseert. Hiervoor staan consumentenproeven gepland die eind oktober in Nederlandse supermarkten zullen worden uitgevoerd. Het gaat hierbij om een zuil waarin consumenten niet gekoelde dranken binnen 45 seconden gekoeld kunnen meenmene. Bovendien staan er gelijksoortige producten op de planning die de koelsnelheid in het huishouden en de detailhandel zullen bevorderen. Deze producten kunnen in huis, op het werk en in horecagelegenheden worden gebruikt en kunnen drankjes van verschillende grootte koelen, van blikjes van 150 ml tot wijnflessen van 750 ml.

Het consortium Rapidcool, geleid door de ontwerper van verkoopmachines Vending Marketing DOO (Slovenie), bestaat uit vier andere industriële en academische partners: Enviro-Cool (Verenigd Koninkrijk), een organisatie die gespecialiseerd is in koeltechnieken en ontwerper van het V-Tex concept; Dymtec (Spanje), een expert in bewaringstechnieken voor industriële koeling; Re/genT (Helmond, Nederland), een research & development centrum gespecialiseerd in koeltechniek en het UK Intelligent Systems Research Institute (Verenigd Koninkrijk).

Bron: V-Tex

woensdag 18 september 2013  |  0 reactiespermalink

Blijf op de hoogte

Reactie plaatsen

  Houd mij op de hoogte van nieuwe reacties