Zoeken

Expertpanel

Blijf op de hoogte

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle updates!

Toekomst voor ammoniak als energie-opslag?

Toekomst voor ammoniak als energie-opslag?

Verschillende deskundigen zien voor ammoniak een interessante toekomst als medium om duurzame energie op te slaan. Zo kan het gas pieken van wind- en zonne-energie bufferen. Onder meer ISPT onderzoekt de mogelijkheden voor de chemische industrie. En dit jaar nog komt het Nederlandse bedrijf Cikam met installaties op de markt voor noodstroomvoorziening of voor lokale opslag van energie.  

 

Al langer is bekend dat ammoniak niet alleen een goede grondstof is voor kunstmest, het kan ook prima energie opslaan en als brandstof fungeren. Voordeel van ammoniak ten opzichte van waterstof is bijvoorbeeld dat het en hogere energiedichtheid heeft. Dat is een voordeel voor zowel stationaire als mobiele toepassing, omdat het minder ruimte inneemt.

De traditionele manier om ammoniak te maken is echter niet zo duurzaam. Het traditionele proces om ammoniak te maken heet het Haber-Bosch-procedé. Dat gebeurt in tal van fabrieken wereldwijd door stikstofgas en waterstofgas zonder zuurstof in contact met een katalysator onder hoge druk te verhitten. Het gaat om een fossiele  en energieintensieve route, het gebruikte water-stofgas komt van aardgas, slurpt energie en er komt veel CO2 bij vrij.

Het kan inmiddels veel duurzamer. Overschotten aan duurzame elektriciteit kunnen worden gebruikt om met elektrolyse waterstof (H2) te maken. Met stikstof (N2) maak je vervolgens ammoniak (NH3). Onder andere aan de TU Delft wordt onderzocht hoe deze deze route betaalbaar is te maken. En ook het Institute for Sustainable Technology (ISPT) onderzoekt hoe deze manier van ammoniakproductie aantrekkelijk kan worden gemaakt voor de industrie. Het past ook prima in het lopende programma Systeemintegratie van het ministerie van Economische Zaken. Het programma voorziet kansen voor de chemie in de transitie van thermisch naar elektrochemisch aangedreven processen. Met zijn hoge procestemperaturen en hoge energieconsumptie is de chemie een grootverbruiker van aardgas. Elektrochemie in combinatie met slimme katalyse kan hier mogelijk als alternatief dienen.Vooral als over acht tot tien jaar een surplus aan groene, aantrekkelijk geprijsde elektriciteit uit wind- en zonne-energie beschikbaar komt. 

En er zijn enorme verduurzamende stappen mogelijk. Alleen al de duurzame productie van ammoniak kan de complete agrofood-keten door een veel efficentere productie van kunstmest veertig procent duurzamer maken en er zijn kansen voor energieopslag in de energiesector (ammoniak als brandstof/ waterstofopslag)’, aldus het programma, dat de kansen op de korte en lange termijn met onderzoeksprojecten en businesscases in beeld wil brengen.

Noodstroom

Het bedrijf Cikam lijkt alvast een voorstchot te nemen op het mogelijke tokeomstige succes van ammoniak. Cikam verkoopt momenteel brandstofcelsystemen van het het Israëlische Gencell. Daarbij gaat het om innovatieve noodstroomvoorzieningen, momenteel nog op basis van waterstof. Het is echter het plan dat de Gencell-installaties hybride worden. Zowel waterstof als ammoniak (stikstof en waterstof) kan erin als basis van elektriciteitsopslag dienen. 

De units kunnen volgens Cikam prima ingezet worden als noodstroomvoorziening. Noodstroom is cruciaal voor ziekenhuizen, datacenters, banken, telefoonbedrijven, infrastructuur, metro, NS, ga zo maar door. Maar ook ziet het bedrijf bij opkomende activiteiten rond decentrale schone stroomproductie kansen. Ook verwacht het bedrijf veel van toepassingen in situaties waar geen stroom voorhanden is.

 Bron: Energeia, Petrochem, Solids Processing

 

woensdag 13 januari 2016  |  1 reactiespermalink

Wim  Raaijen

Wim Raaijen

Hoofdredacteur Duurzaam Geproduceerd - Directeur Industrielinqs, Industrielinqs pers en platform

»

Blijf op de hoogte

Reacties

waar komt de (pure) stikstof vandaan waarmee de ammoniak wordt gesynthetiseerd? als de N2 uit de atmosfeer komt, hoe wordt dan de O2 verwijderd?

reactie door Frans Jan Schuurman  |  donderdag 14 juli 2016 @ 18:02 uur

Reactie plaatsen

  Houd mij op de hoogte van nieuwe reacties