Zoeken

Expertpanel

Blijf op de hoogte

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle updates!

CO2 uit de atmosfeer kan direct worden omgezet in methanol

CO2 uit de atmosfeer kan direct worden omgezet in methanol

COuit de lucht halen en direct omzetten in brandstof of grondstof voor de chemie. Het lijkt een mooi sprookje, maar het kan gewoon. Dat claimen voormalig Nobelprijswinnaar George Olah, Surya Prakash en collega's van de University of Southern California, zo meldt Chemistry World. 

Met een vloeibaar amine als absorptiemiddel, een katalysator, waterstof en overschotten aan duurzame energie kan koolstofdioxide uit de atmosfeer efficiënt genoeg worden om gezet in methanol. 

Verschillende grote bedrijven zoals Audi en Bayer hebben al een begin gemaakt om van CObrandstof te maken of bouwstenen voor de chemische industrie. Maar er was nog niet eerder een technologie om CO2 direct uit de atmosfeer om te zetten in een bruikbare stof, bijvoorbeeld Methanol. Die CO2 uit de atmosfeer heeft het nadeel dat het veel sterker verdund is dan CO2 die bijvoorbeeld uit schoorstenen komt. 

Het voordeel van directe omzetting van COuit de lucht is dat je methanolfabriek niet naast zo’n schoorsteen hoeft te staan. Je kunt hem overal neerzetten waar je de beschikking hebt over zonne- of windenergie. Kun je die niet direct benutten, dan splits je er waterstof mee af uit water, waarna je die gasvormige waterstof tijdelijk vastlegt in de vorm van vloeibare en dus veel gemakkelijker te bewaren methanol.

Olah, die in 1994 de Nobelprijs won, experimenteert er al jaren mee. Op basis van zijn ideeën is op IJsland al een methanolfabriek gebouwd, die door eigenaar Carbon Recycling International naar hem vernoemd is. Die werkt echter op geothermische stoom uit een IJslandse geiser, waar veel meer CO2 in zit dan in lucht. Bovendien is de warmte gratis. Het toegepaste proces, heterogeen gekatalyseerd met koper- en zinkoxide bij 250 graden Celsius and 100 bar, wordt zonder die geiser nooit rendabel. 

Overschotten

Verrassend genoeg is wel methanol te verkrijgen als CO2 uit de atmosfeer wordt betrokken. Om het daar uit te halen is een absorptiemiddel nodig, een amine in dit geval. Echt energie-efficiënt lijkt het proces van de Amerikaanse onderzoekers nog niet te zijn, maar dat kan veranderen. Bovendien kan het een oplossing zijn voor grote overschotten van duurzaam opgewekte energie en het haalt CO2 uit de atmosfeer. Al een nobel doel op zich.

Bron: Chemistry World, C2W

 

woensdag 20 januari 2016  |  1 reactiespermalink

Blijf op de hoogte

Reacties

Beste mensen, Waarom horen wij over CO2 omzetting naar bruikbaar materiaal vrijwel niets over in de media. Moet toch in deze tijd lonend zijn om hier onderzoek naar te doen en rendabel te worden.? Groet, N.A. Scheepers

reactie door N.A. Scheepers  |  dinsdag 25 april 2017 @ 13:59 uur

Reactie plaatsen

  Houd mij op de hoogte van nieuwe reacties