Zoeken

Expertpanel

Blijf op de hoogte

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle updates!

Wat zijn Enlightenmentz?

Wat zijn Enlightenmentz?

Enlightenmentz zijn lichtende voorbeelden voor een duurzame toekomst. Niet alleen duurzaam maar ook mooi, comfortabel en intuïtief. Samen kunnen ze de groene industriële revolutie veroorzaken. Rondom de enlightenmentz hebben wij twee verkiezingen: de Enlightenmentz of the Year en de Northern Enlightenmentz.

Northern Enlightenmentz
De Northern Enlightenmentz verkiezing is in het leven geroepen door Industrielinqs pers en platform, uitgever van onder meer de platforms Petrochem en Duurzaam Geproduceerd. De verkiezing is bedoeld om de industrie in de noordelijke provincies in Nederland te inspireren bij het toepassen van hoopgevende innovaties. En om innovaties en processen die de groene industriële revolutie kunnen veroorzaken een duwtje in de rug te geven.

Enlightenmentz of the Year verkiezing
De Enlightenmentz of the Year verkiezing is in het leven geroepen door uitgeverij Industrielinqs en is bedoeld om producten en processen die de groene industriële revolutie kunnen veroorzaken een duwtje in de rug te geven. De verkiezing kent drie categorieën: process, project en social.

Process Enlightenmentz
Een Process Enlightenment is een innovatieve technologie die hele productieprocessen en zelfs hele ketens kan verduurzamen, met een grote positieve impact op de mens en het milieu. Een nieuw proces dat bijvoorbeeld breed inzetbaar is en veel grondstoffen, energie of water bespaart.

Project Enlightenmentz
Een Project Enlightenment is een industriële investering met duidelijke verduurzamende doelstellingen. Door te investeren in een nieuwe installatie wordt bijvoorbeeld structureel veel water of energie bespaard of komt een grote CO2-reductie tot stand. Het project kan ook de footprint verlagen door gebruik van duurzamere grondstoffen.

Social Enlightenmentz
Een Social Enlightenment laat mensen en bedrijven door middel van een innovatie, idee of concept op een andere manier naar de wereld kijken. En inspireert henzelf en anderen om te verduurzamen.

Wat winnen ze?
Enlightenmentz is bedoeld om interessante innovaties te identificeren en de nodige aandacht te geven. Om de kans op succes te vergroten. De winnaar per categorie krijgt daarom een zogenoemd slow money pakket. Dat betekent onder andere veel aandacht in onze vakbladen en websites (over (petro)chemie, duurzaam produceren) en bijvoorbeeld een advertorial. Ook krijgt de winnaar een jaar lang toegang tot de netwerken van Duurzaam Geproduceerd en Petrochem. Misschien leuk om te weten dat verschillende winnaars, na de verkiezing ook elders veel aandacht hebben gekregen. Zo mocht Flowid haar Spinning Disc (winnaar 2013) presenteren bij TEDx, won het bedrijf de Herman Wijffels prijs en heeft de technostarter inmiddels verschillende orders en grote partners.

Wie bepaalt de winnaar?
De punten voor de Northern Enlightenmentz en enlightenmentz of the Year worden als volgt verdeeld: een vakjury kent 60 punten toe. De overige punten worden gegeven door internetstemmers (20 punten) en de bezoekers (20 punten) van het congres Eemsdeltavisie (voor de Northern Enlightenmentz) of het congres Duurzaam Geproduceerd (voor Enlightenmentz of the Year). Tijdens deze congressen pitchen de finalisten hun idee.